Yingli panelen op het stadion in Brasilia

Het nieuw gebouwde WK-stadion in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, het Estádio Nacional de Brasilia, produceert meer zonnestroom dan 11 van de deelnemende landen !!

1966027_full-lnd

Het nieuwgebouwde Estádio Nacional de Brasilia is een multifunctioneel stadion in Brasilia. Het stadion was voorheen bekend onder de naam Estádio Mané Garrincha, vernoemd naar de legendarische voetballer Garrincha. Echter werd in 2010 dit stadion in zijn geheel afgebroken om plaats te maken voor een nieuw stadion met de naam Estádio Nacional de Brasilia.

Het nieuwe WK-stadion in Brasilia heeft 68.000 zitplaatsen en voor 2,5 megawatt aan Yingli zonnepanelen op het dak. Relatief aan veel ontwikkelde landen een bescheiden vermogen. Ter vergelijking, in Nederland staat een vermogen van ongeveer 700 megawatt opgesteld.

Vermogen zonne-energie

Toch zijn er 11 landen die niet aan het vermogen zonne-energie komen als op het dak van dat stadion. Het gaat om Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Kameroen, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Iran, Ivoorkust, Uruguay en Ghana.

Volgens Simon Trace, directeur van Practical Action, is het absurd dat er in  voor 1 sportevenement meer geld is geïnvesteerd in groene energie dan in 11 van de landen die er aan meedoen.

 

Economische groei

Trace haalt ook aan dat in veel van de betreffende landen de economische groei, zorg en onderwijs geblokkeerd worden door een gebrek aan elektriciteit.  Kleinere gedecentraliseerde energienetwerken op basis van zon en wind zijn hier het meest geschikt voor.

Het WK in Brazilië probeert zich te profileren als een van de meest ‘groene’ WK’s ooit. Grote bedrijven werden gestimuleerd om certificaten voor groene energie te doneren aan de organisatie en een van de hoofdsponsors is natuurlijk de Chinese wereldfabrikant Yingli Green.