Primeur met groen gekleurde zonnepanelen.

gekleurdezonnepanelenwijkvanmorgen

 

Wie kiest voor zonnepanelen, ziet snel dat zijn kleurkeuze beperkt is tot zwart of blauw. Het doet denken aan de tijd dat Henry Ford zijn eerste auto’s op de markt bracht: ‘alle kleuren zijn mogelijk, als het maar zwart is’. Sindsdien is er veel veranderd in de automobiel industrie. Ook voor de zonnepanelenmarkt is er nu een doorbraak gekomen met een ontwikkeling uit Nederland: Zuyd Hogeschool, TNO en SCX Solar hebben de primeur met een nieuwe techniek voor het kleuren en integreren van zonnepanelen. De kleur wordt verkregen door het aanbrengen van een coating op het glas, voordat hiervan een zonnepaneel wordt gemaakt. Metingen bij ECN hebben aangetoond dat deze zonnepanelen slechts een gering opbrengstverlies hebben ten opzicht van zwarte of blauwe zonnepanelen.

Op de proeflocatie in de Wijk van Morgen van Zuyd Hogeschool te Heerlen zullen de prestaties van de panelen nu langdurig worden gevolgd. De eerste ervaringen laten zien dat een mooie groene kleur kan worden verkregen; andere kleuren zijn echter ook mogelijk. Verder zijn de vaak als lelijk ervaren zilverkleurige lijnen op het oppervlak van de zonnecellen nog maar nauwelijks zichtbaar, bij toepassing van deze coating techniek op de zonnepanelen zijn deze lijnen helemaal niet aanwezig. Op deze wijze wordt het volgens de partners bijvoorbeeld mogelijk om de integratie van zonnepanelen in het landschap te verbeteren. SCX Solar wil de toepassing in het komende jaar samen met TNO naar de markt brengen.

De nieuwe techniek is ontwikkeld in het SMartchain consortium, een project mede gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, provincie Limburg, provincie Noord-Brabant en Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. SMartchain heeft als doel om door ketensamenwerking nieuwe technologie (esthetiek, functionaliteit) te ontwikkelen waarmee de geïntegreerde toepassing van zonnepanelen in de gebouwschil (bipv) kan worden versneld.