Plant die stroom opwekt? Het kan!

Een wereld waarin weilanden onze lampen laten branden en wasmachines laten draaien?

Dat is de ideale wereld volgens de oprichter van E-plant. Het bedrijf bedacht een systeem waarbij planten elektriciteit opwekken. De eerste velden met de groene energieproducenten verschijnen komende herfst in Zaandam, Ede en Wageningen.

Het systeem functioneert bij de gratie van groeiende planten. Een plant maakt door fotosynthese organisch materiaal aan, maar gebruikt dat lang niet allemaal om te groeien. Het onbenutte materiaal wordt via de wortels afgegeven in de bodem, waar bacteriën het organisch materiaal afbreken. Daarbij geven zij op hun beurt weer elektronen af en die worden door Plant-e met elektroden opgevangen. Die elektroden kunnen je mobieltje opladen of – ooit – een huishouden voorzien van stroom.

 

Plant-e ziet in 2009 het levenslicht. Nu, 5 jaar verder, is het bedrijfje gegroeid naar acht werknemers en reist Helder de wereld over om haar product te promoten. De overheid en de gemeentes Ede en Wageningen hebben beide 100 vierkante meter stroomopwekkende planten – die in kant-en-klare bakken worden geleverd – gekocht, zodat de productie op gang kan komen.

Wetland
Maar daarmee is de missie nog niet geslaagd. De échte revolutie moet komen uit bestaande natuurgebieden. ‘Als onze technologie wordt doorontwikkeld, kan 15 procent van de wetlands in de wereld voorzien in de elektriciteitsbehoefte van nu,’ rekent ze voor. Een proefopstelling met buizen waarin de elektroden zitten, wordt deze zomer getest in De Alde Feanen, een veenweidegebied in Friesland.

‘Je hoeft geen energie in dit systeem te stoppen om er toch elektriciteit uit te halen. Dit kan een revolutie ontketenen in de energiesector.’

‘Een plant geeft elektronen af die wij opvangen met elektroden’