Japan gaat voor 24 uur zonne-energie per dag

Een nadeel van zonne-energie is de beschikbaarheid. ‘s Nachts wekken zonnepanelen geen stroom op. Japan denkt hiervoor de oplossing te hebben gevonden: zonnepanelen in de ruimte.

De Japanse ruimtevaartorganisatie is bezig met het ontwikkelen van zonnepanelen die geschikt zijn voor de ruimte. Dit zal resulteren in panelen die 24 uur per dag energie opwekken. Het zal nog een tijd duren voordat de Japanners de technologie kunnen toepassen.

 De energie wordt door middel van microgolven teruggestuurd naar de aarde. Dit is een soort ‘laserstraal’ die naar het ontvangstcentrum op aarde wordt gestuurd. Deze microgolven worden gecreëerd met de opgewekte zonne-energie van de panelen. Op aarde kan de energie worden omgezet in bruikbare stroom.

Het idee om zonnepanelen naar de ruimte te sturen bestaat al decennia. Zo heeft de VS er jaren aan gewerkt, maar is gestopt door de hoge kosten. Japan gaf niet op en werkt waarschijnlijk nog 10 jaar door om het project in praktijk te brengen.

De zonnepanelen wegen in totaal 10.000 ton en zullen 36.000 kilometer boven de aarde gaan zweven. De kosten om de panelen de ruimte in te schieten zullen astronomisch zijn.

In het filmpje hieronder wordt uitgelegd hoe het in zijn werking zal gaan: