India verdubbelt belasting op steenkool ten behoeven van Solar

india

Gisteren, 22 juli 2014, heeft de nieuwe Minister- President van India een verdubbeling aangekondigd van de belasting op de import van steenkool. Met de extra inkomsten zullen projecten gefinancierd worden rond hernieuwbare energie en dan vooral gericht op Solar en Wind energie.

Sinds zijn benoeming heeft Minister- President Narendra Modi aangekondigd grootschalige projecten op te zetten ten behoeve van elektriciteitsproductie en dan vooral wind- en zonne-energie projecten. Tegen 2019 moet elk gezin voldoende stroom hebben voor 2 lampen, een zonne oven en een televisie. Een ambitieuze doelstelling en een belangrijk keerpunt voor zonne- energie, aangezien India een bevolking heeft van boven de 1.2 miljard (meer dan 17.5% van de wereldbevolking) en de verwachting is dat in 2050 de bevolking gegroeid zal zijn naar een 1.6 miljard.

Om deze doelstelling te bereiken zullen miljarden geïnvesteerd moeten word en daarom is besloten dat er meebetaald moet worden door de fossiele brandstofsector. Daarom wordt de import heffing op steenkolen verdubbeld. Één van de projecten waar men al aan begonnen is is het Gujarat Solar park. Het totale park zal bij oplevering 1.000 MW zijn.

De voorspelling is dat in het 1ste jaar de belastingverhoging een 0.8 miljard euro zal opleveren. Grotendeels zal dit bedrag gestort worden in het Nationale Fonds voor Schone Energie. Dit fonds verstrekt goedkope leningen voor projecten in hernieuwbare energie.