India bouwt zonnekanalen om energie op te wekken en water te besparen!

In India is men druk bezig aan het bouwen voor de toekomst. Een van de nieuwste projecten is het ‘ Canal Solar Power Project’.  Het idee ligt er dat er op een 19 kilometer lang kanaal. Een overkoepeling komt waarop zonnepanelen geplaatst zijn. Op deze manier wordt er zonne-energie opgewekt en wordt er water bespaard doordat het niet verdampt.

Het proefproject is ontwikkeld op een 750 meter stuk van de gracht door Gujarat State Electricity Corporation ( GSECL ) met steun van Sardar Sarovar Narmada Nigam Ltd ( SSNNL ) , die het kanaal netwerk bezit en onderhoudt.  Het proefproject zal genereren 16 lakheenheden van schone energie per jaar en ook de verdamping van 90 lakh liter water te voorkomen dat jaarlijks van het kanaal.

Uitgaande van een bezettingsgraad van slechts 10 procent van het bestaande kanaal netwerk van 19.000 km , wordt geschat dat 2.200 MW aan zonne-energie genererende capaciteit kan worden geïnstalleerd door het bedekken van de grachten met zonnepanelen. Dit impliceert ook dat 11.000 hectare grond in potentie kan worden bewaard , samen met ongeveer 2.000 crore liter water bespaard per jaar .

 

India solarkanels