Grootste zonne-energiecentrale van Zuid- Amerika

In Chili is de Amanecer Solar CAP Power Plant in Copiapó, een installatie met een vermogen van 100 megawatt, officieel geopend. De centrale, op 6 juni ingehuldigd door de Chileense president Michelle Bachelet, is het grootste zonne-energieproject van Latijns-Amerika.

SunEdison Inc. is de ontwikkelaar van het project.  onder een afnameovereenkomst met CAP Group, Chili’s grootste staalproducent. In totaal kostte het project een 250 miljoen dollar en wordt de installatie als cruciaal gezien voor de toekomst van hernieuwbare energie in het continent Latijns-Amerika.

Ahmad Chatila, directeur van SunEdison, denkt dat het gerealiseerde project een maatstaf zal worden voor SunEdison bij de verdere ontwikkeling van duurzame energie op internationale schaal. ‘Dit project heeft de ontwikkelingsloop van hernieuwbare energie in wereld verandert, niet alleen in Zuid-Amerika’, zo zegt hij.

De opgewekte energie zal ingevoed worden op het centrale elektriciteitsnet en zal de prijs van elektriciteit doen dalen. De centrale zal voldoende energie leveren voor 125 000 huizen, oftewel zo’n 10 procent van de doelen van Chili op het gebied van duurzame-energiecapaciteit voor 2014.

De centrale is ook in een record tempo ontwikkeld, het heeft slechts 6 maanden gekost. Het project bevind zich in een woestijngebied,beslaat zo’n 120 hectare en omvat 310 000 zonnepanelen. Naar verwachting zullen de zonnepanelen in het eerste jaar van exploitatie liefst 270 gigawattuur leveren, genoeg om 71 miljoen liter brandstof te besparen.

De Chileense regering is de laatste tijd druk bezig om de capaciteit van hun hernieuwbare energiebronnen te verhogen. Onlangs gaven ze ook hun fiat voor een zonne-warmteproject met een capaciteit van 110 megawatt.

Hieronder een korte film van het project.