FAQ

  Zonnepanelen
 1. Hoe werkt een zonnepaneelsysteem?
 2. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huis?
 3. Mijn buurman heeft meer panelen dan het maximale pakket van 39 panelen. Hoe kan dit?
 4. Waarom heb ik een omvormer nodig?
 5. Hoe lang gaat een zonnepaneel mee/ Wat is de levensduur van een paneel?
 6. Hoe lang gaat een omvormer mee?
 7. Welk onderhoud hebben zonnepanelen nodig?
 8. Wat weegt een zonnepaneel?
 9. Welk onderhoud heeft de omvormer (invertor) nodig?
 10. Wat houdt het servicecontract in?
 11. Welke garantie geeft Eco Energy op de panelen en omvormers?
 12. Hoelang duurt het installatieproces?
 13. Is het toegestaan terug te leveren aan Aqualectra?
 14. Waarom moet ik mijn Aqualecta rekeningen van de laatste 12 maanden inleveren?
 15. Als ik wil uitbreiden in de toekomst, is dit mogelijk?
 16. Kan ik elk pakket uitbreiden?
 17. Wat als Aqualectra uitvalt, kan ik dan gebruik maken van mijn zonnestroom?
 18. Wat houdt het servicecontract in?
 19. Zijn jullie producten en monteurs gecertificeerd?
 20. Hoe reken ik kVa om naar kW?
 21. Wat is de beste plek voor zonnepanelen?
 22. Waar worden de zonnepanelen gemaakt?
 23. Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
 24. Wat moet ik doen als mijn systeem het niet meer doet?
 25. Op welke manier betaal ik voor de zonnepanelen?
 26. Is het mogelijk mijn zonnepanelen te verzekeren?
 27. Hoeveel KW mag ik maximaal installeren?
 28. Ik heb schaduw op mijn dak. Hebben zonnepanelen dan nog nut?
 29. Wat is het verschil tussen de micro inverter en een normaal systeem?
 30. Kan mijn Airco erop draaien?
 31. Mijn huis moet nog gebouwd worden. Heeft het zin om een offerte aan te vragen?
 32. Wat is het rendement van een zonnepaneel?
 33. Hoelang duurt het gehele traject?
 34. Batterijen
 35. Hoeveel kosten batterijen?
 36. Waaruit bestaat een back up systeem?
 37. Zwembadpompen
 38. Kan ik mijn oude zwembadpomp nog gebruiken naast de Solar zwembadpomp?
 39. Hoeveel kost het installeren van een zwembadpomp?
 40. Hoeveel panelen heb ik nodig voor mijn zwembadpomp?

Hoe werkt een zonnepaneelsysteem?

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. De omvormers zetten de gelijkstroom om in wisselstroom, conform het elektriciteitsnet, zodat dit geschikt is voor al uw apparaten. U kunt zowel 110 als 220Volt apparaten blijven gebruiken. Als u overdag apparaten aanzet, kunt u meteen gebruik maken van de zonne-energie. Alles wat overblijft, stuurt u terug naar het elektriciteitsnet. Zo bouwt u gedurende de dag “krediet” op, wat u ’s avonds weer kunt gebruiken als u apparaten aanzet. U krijgt dus overdag als particulier hetzelfde bedrag voor teruggeleverde elektriciteit als dat u er ’s avonds voor betaalt.
Als u aan het einde van de maand krediet overhoudt, kunt u dit maximaal tot december meenemen. In december worden de kWh-credits uitbetaald tegen een gereduceerd tarief dan nu op 25 cent staat. Dit tarief wordt door Bureau telecommunicatie en Post bepaald.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huis?

Het aantal benodigde panelen hangt af van het elektriciteitsverbruik in kWh. Om u een exact advies te kunnen geven, heeft Eco Energy het verbruik per jaar in kWh nodig. Het aantal kWh staat op de Aqualectra factuur. Een gemiddeld verbruik per maand is ook goed.
Het aantal benodigde panelen hangt ook af van: richting en helling van uw dak, type en grootte paneel, etc. Een paneel op een dak op het zuiden levert meer op dan op een noordelijk dak. Om een ruwe schatting te geven, een paneel van 245 Wp levert ongeveer 32 kWh per maand op.

Mijn buurman heeft meer panelen dan het maximale pakket van 39 panelen. Hoe kan dit?

Een installatie kan uitgedrukt worden in kWp (KiloWatt Piek). Dat is het maximale wat het systeem kan opwekken in de piekuren van de zon. Als er zonnepanelen gebruikt worden van lagere wattage dan heeft een installatie meer panelen nodig om dezelfde kWp op te wekken. Dus bijvoorbeeld een 10 kWp installatie kan met 235W panelen uit 42 panelen bestaan in verhouding tot een installatie met 250W panelen die dan maaar 39 panelen zou hebben. Vandaar het verschil.

Waarom heb ik een omvormer nodig?

Een omvormer is nodig om de gelijkstroom uit de panelen (DC) om te zetten naar wisselstroom (AC). Zowel het elektriciteitsnet als de meeste apparaten werken op wisselstroom. Dus ook als er geen netkoppeling is en de panelen op accu’s zijn aangesloten, is een omvormer aan te raden, omdat de laadregelaar ervoor zorgt dat het rendement sterk verhoogd wordt. Alleen als de panelen op een DC-apparaat (bijv. zwembadpomp) aangesloten worden, is een omvormer niet noodzakelijk.

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee/ Wat is de levensduur van een paneel?

Dat ligt aan de soort en de kwaliteit van het paneel. Maar de technische levensduur van een zonnepaneel is zo’n 30-45 jaar. De meeste paneelfabrikanten geven een output-garantie van 25 jaar: De stroomproductie-garantie is dat in jaar 25 de output minimaal 80% is.

Hoe lang gaat een omvormer mee?

De omvormer moet bij juist gebruik en onderhoud zeker 20 jaar meegaan. SMA geeft 5 jaar fabrieksgarantie op de omvormers. De klant kan bij SMA tegen betaling de garantie uitbreiden tot 10, 15, 20 of 25 jaar.

Welk onderhoud hebben zonnepanelen nodig?

Indien de panelen schuin staan (bijv. onder een hoek van 5-20%), “regent” het paneel vanzelf schoon en is haast geen onderhoud nodig. Als er toch stof en vuil op blijft liggen, is het aan te raden om de panelen minimaal 2x per jaar schoon te maken met water en spons. Ook is het aan te raden om eens per jaar de panelen, het bevestigingsmateriaal en de kabels te controleren op roest en breuken.

Wat weegt een zonnepaneel?

sDat ligt aan het merk paneel we gebruiken en het vermogen. Een SolarWorld paneel van 255 Wp weegt 27 kg en is 1,94 m2. Een Suntech-paneel weegt 19,8 kg en is 1,65 m2. Inclusief bevestigingsmateriaal moet u rekenen op zo’n 15 kg/ m2.

Welk onderhoud heeft de omvormer (invertor) nodig?

Eens per jaar dient de omvormer ge-serviced te worden (bijv. filter van koeler schoonmaken). De klant kan tegen betaling per jaar onderhoud laten plegen door Eco Energy. Zonder dit onderhoud vervalt de 5 jaar fabrieksgarantie.

Wat houdt het servicecontract in?

Het servicecontract kan apart van het contract van het zonnesysteem afgesloten worden. Hierin staat onder andere dat de koper zelf verantwoordelijk is voor het ongeveer 1x per jaar schoonmaken (met water) van de zonnepanelen.
Jaarlijks zal er een servicebeurt aan de omvormer gepleegd worden. Hierbij wordt onder andere het koeling systeem gereinigd. Indien de koper zelf onderhoud tracht te plegen, vervalt de garantie van de fabrikant. Eco Energy kan het systeem d.m.v. Sunny webconnect of Sunny webboxmonitoren, onderhouden en jaarlijks het zonnesyteem servicen.

Welke garantie geeft Eco Energy op de panelen en omvormers?

De garantiebepalingen zijn opgenomen in het contract dat de klant afsluit bij aanschaf van een zonnesysteem. Standaard is er 25 jaar fabrieksgarantie van toepassing op de zonnepanelen, 5 jaar fabrieksgarantie op de omvormers (met mogelijkheid om deze tegen betaling uit te breiden tot 10-25 jaar), 5 jaar op de Sunny Webbox (met mogelijkheid deze tegen betaling uit te breiden tot 10 jaar), 5 jaar garantie op de bevestigingsmaterialen.

Hoelang duurt het installatieproces?

Het installatieproces duurt maximaal 3 dagen voor het maximaal toegestane pakket (10 kWp). Eco Energy heeft alle onderdelen op voorraad waardoor er snel gehandeld kan worden betreft installeren.

Is het toegestaan terug te leveren aan Aqualectra?

Ja sinds 1 januari 2012 is het toegestaan terug te leveren aan Aqualectra. Kijk op onze website voor de Beleidsnota Opwekking Duurzame Elektriciteit.

Waarom moet ik mijn Aqualecta rekeningen van de laatste 12 maanden inleveren?

Het installeren van een zonnepanelensysteem is gebonden aan enkele voorwaarden. Er mag bijvoorbeeld niet meer opgewekt worden dan het gemiddelde verbruik van de laatste 12 maanden. Aan de hand van dit gemiddelde zal het systeem ontworpen worden.

Als ik wil uitbreiden in de toekomst, is dit mogelijk?

Ja dit is mogelijk. Het verloop van het aanvraag proces zal ook sneller gaan dan de eerste aanvraag aangezien de goedkeuring al is gegeven tot teruglevering.

Kan ik elk pakket uitbreiden?

Een omvormer werkt het beste met een bepaald aantal panelen. Bijvoorbeeld de Sunny Boy 3000 werkt het best met 14 a 15 panelen. Op deze omvormer kunnen ook wel 16 tot wel 19 panelen geplaatst worden, zodat je in de ochtend en namiddag meer productie hebt, maar de omvormer kan dan tussen 12 en 14 uur niet alle zonne-energie verwerken tot stroom. Er gaat dus energie verloren. Beter is om bij een bestaand pakket, een nieuw pakket te plaatsen. Dit wil zeggen en nieuwe omvormer met nieuwe panelen.

Wat als Aqualectra uitvalt, kan ik dan gebruik maken van mijn zonnestroom?

Nee. Vanwege veiligheid moet het PV-systeem uitgeschakeld worden indien Aqualectra uitvalt. U kunt op die momenten niet terugleveren aan het net, maar ook zelf geen gebruik maken van zonnestroom. Dit is wel mogelijk met een Battery Back-up systeem.

Wat houdt het servicecontract in?

Het servicecontract kan apart van het contract van het zonnesysteem geïnstalleerd worden. Hierin staat onder andere dat de koper zelf verantwoordelijk is voor het ongeveer 1x per jaar schoonmaken (met water) van de zonnepanelen.
Jaarlijks zal er een servicebeurt aan de omvormer gepleegd worden. Hierbij wordt onder andere het koeling systeem gereinigd. Indien de koper zelf onderhoud tracht te plegen, vervalt de garantie van de fabrikant. Eco Energy kan het systeem d.m.v. Sunny webconnect of Sunny webboxmonitoren, onderhouden en jaarlijks het zonnesysteem servicen.

Zijn jullie producten en monteurs gecertificeerd?

Alle materialen die Eco Energy levert zoals zonnepanelen, rails, kabels en omvormers zijn gecertificeerde producten die voldoen aan de wet- en regelgeving op Curaçao. Ook de installateurs zijn gecertificeerd door de toezichthouder, zijnde het Bureau Telecommunicatie en Post.

Hoe reken ik kVa om naar kW?

Voor ohmse belasting geldt: 1 VA = 1 W = 1 J/s
Anders geldt: 1 VA × arbeidsfactor = 1 W = 1 J/s

Wat is de beste plek voor zonnepanelen?

De beste plek voor zonnepanelen is op een zuidelijk dak. Daar ontvangen ze de meeste zonuren. Uiteraard zonder schaduw.

Waar worden de zonnepanelen gemaakt?

We bieden zonnepanelen aan van zowel Chinees als Duits fabricaat: aan u de keuze!

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 6 en de 9 jaar op Curaçao. Afhankelijk van het aantal panelen en het type dak.

Wat moet ik doen als mijn systeem het niet meer doet?

Indien u een servicecontract heeft, zullen wij automatisch storingsmeldingen doorkrijgen via de online monitoring. Zo niet, dan kunt u ons bellen voor advies om uw systeem weer aan te zetten.

Op welke manier betaal ik voor de zonnepanelen?

U betaalt het gehele bedrag aan Eco Energy via bank of check. Na de terugverdientijd van 3-5 jaar heeft u dat bedrag door besparing van de zonnepanelen weer terugverdiend.

Is het mogelijk mijn zonnepanelen te verzekeren?

Ja het is mogelijk om zonnepanelen te verzekeren. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen op Curaçao die zonnepanelen verzekeren, waaronder Ennia.

Hoeveel KW mag ik maximaal installeren?

Uw systeem mag niet meer per jaar produceren dan dat u het afgelopen jaar heeft verbruikt. Het maximum van particulieren is 10 kWp en het maximum voor bedrijven is 1000 kWp.

Ik heb schaduw op mijn dak. Hebben zonnepanelen dan nog nut?

Ja. Wij raden dan Micro inverters aan. Zo haalt u het maximum rendement uit de uren dat de panelen wel in de zon liggen.

Wat is het verschil tussen de micro inverter en een normaal systeem?

Normaliter zitten er op 1 omvormer 11 tot wel 44 zonnepanelen. Bij micro-inverters heeft elke paneel een eigen omvormer. Micro inverters zijn aan te raden indien uw dak veel schaduw heeft of indien de panelen in meer dan 2 windrichtingen wijzen.

Kan mijn Airco erop draaien?

Alle apparaten van zowel 110 als 220 Volt kunt u op de zonnepanelen aansluiten. Het zonnesysteem maakt geen onderscheid: de zonnestroom gaat naar alle apparaten die u aanzet. Wat u over houdt, levert u terug aan het net.

Mijn huis moet nog gebouwd worden. Heeft het zin om een offerte aan te vragen?

U kunt een offerte opvragen ter indicatie. Bij de vergunningaanvraag moet u wel minimaal 3 maanden verbruikshistorie van Aqualectra aanleveren.

Wat is het rendement van een zonnepaneel?

Het rendement van een zonnepaneel ligt aan de soort en de kwaliteit. De polykristallijne panelen die Eco Energy inkoopt hebben een rendement van circa 15%.

Hoelang duurt het gehele traject?

De installatie van een residentiele installatie duurt 2 a 3 dagen. De vergunningaanvraag en keuringen door BTPU, DOW en Aqualectra duren in totaal 2 a 3 maanden.

Hoeveel kosten batterijen?

De prijs van batterijen hangt af van welke apparaten moeten blijven doordraaien met een uitval van Aqualectra en voor hoelang deze moeten draaien. De grootte van tijdsoverbrugging maakt het systeem dus een Back-up systeem of een off-grid systeem. Na ontvangst van enkele van uw gegevens betreft het verbruik van uw apparaten, kan Eco Energy een ontwerp maken met hoeveel batterijen u nodig heeft.

Waaruit bestaat een back up systeem?

Een backup systeem bestaat uit een vooraf berekend aantal batterijen en een Sunny Island. De Sunny Island is een Stand- Alone omvormer die de levering van elektriciteit regelt naar verschillende eindpunten. Er kan een keuze gemaakt worden tussen: de elektriciteit opslaan in de batterijen, stroom terugleveren aan de Grid (Aqualectra) & zelfs naar een generator.

Kan ik mijn oude zwembadpomp nog gebruiken naast de Solar zwembadpomp?

Ja dit is mogelijk. Eco Energy heeft in meerdere situaties de nieuwe solar poolpump paralel aangelegd aan de oude zwembadpomp. Mocht er niet genoeg zon zijn dan kan er altijd gepompt worden met de oude zwembadpomp op elektriciteit van Aqualectra.

Hoeveel kost het installeren van een zwembadpomp?

Dit hangt van verschillende factoren af, zoals bijvoorbeeld de meters aan leiding die er moeten worden aangelegd of waar de panelen geplaatst worden met de controler. Dit is dus per situatie anders en zal alleen kunnen berekend worden na een visuele inspectie.

Hoeveel panelen heb ik nodig voor mijn zwembadpomp?

De hoeveelheid zonnepanelen hangt af van de grootte van het zwembad. Het varieert van 2 tot 3 panelen. De panelen, pomp en controler zitten alle in de prijs inbegrepen.

Free Quote

Please complete the form below, and we will contact you as soon as possible.

Titel*

First name*

Surname*

Country*

Address*

Telephone*

Email*

How high is your electric bill each month?

What kind of roof do you have?

Comments

How do you know us ?

captcha