Een derde Nederlanders wil vakantiegeld besteden aan zonnepanelen!

Veel mensen willen wel zonnepanelen, maar zien de aanschafkosten als een te groot obstakel. Het vakantiegeld dat in mei wordt uitgekeerd blijkt een uitkomst. Maar liefst 37 procent van de Nederlanders is bereid het vakantiegeld te investeren in zonnepanelen.

Dat blijkt uit onderzoek van HIER bespaart onder 2.834 respondenten via Peil.nl.

Jongeren besteden vakantiegeld eerder dan ouderen aan zonnepanelen
Een opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat hoe jonger de respondenten zijn, hoe positiever zij tegenover zonnepanelen en het aanwenden van vakantiegeld voor duurzame investeringen staan. Ruim de helft van de 18 tot 24-jarigen is bereid zijn vakantiegeld aan zonnepanelen te besteden tegenover 29 procent van de 55-plussers.
Bart de Voogd, algemeen directeur van het HIER klimaatbureau: “Wij merken dat steeds meer Nederlanders bewuste keuzes willen maken, maar dat ze aanhikken tegen kosten én dat ze niet goed weten waar ze het beste kunnen besparen.”

 

Aanschafkosten grootste obstakel
Uit het onderzoek blijkt tevens dan ruim 40 procent van de Nederlanders zonnepanelen wil. De grootste reden om geen zonnepanelen aan te schaffen is echter de aanschafinvestering. Ruim een kwart van de ondervraagden vindt zonnepalen nu nog te duur. De Voogd: “Zonnepanelen zijn een goede investering. De panelen gaan twintig tot vijfentwintig jaar mee, terwijl u ze in ongeveer tien tot vijftien jaar hebt terugverdiend. Wanneer u daarnaast ook nog eens slim omgaat met apparaten en energieslurpers in huis vervangt, gaat uw elektriciteitsrekening serieus omlaag.” Een gemiddeld huishouden betaalt jaarlijks ruim 800 euro aan stroom. Tien zonnepanelen verlagen de stroomkosten met ongeveer 500 euro.